Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2007 13:12 - 1408 /САЩ/ - 2007 г.
Автор: trapped Категория: Забавление   
Прочетен: 2609 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 27.09.2007 13:13


Режисура: Майкъл Хафстрьом
Участват; Джон Кюсак, Самюел Джексън.
Времетраене: 94 мин.

Imdb рейтинг: User Rating: 7.4/10 (20,223 votes)

image

От сюжета на този филм става ясно, че Стивън Кинг яко го е закъсал откъм творческо вдъхновение. По никакъв друг начин не може да се обясни липсата на каквато и да е оригиналност в сценария. Чудно как не си е изсмукал ноктите от пръстите. Добрата новина за тези, които ще отидат да го гледат на кино, е че продължителността на този филм е само час и половина, т.е. няма да загубят много от времето си. Парите обаче няма да им върнат. Жанрът може да се определи като хорър с елементи на мистерия, но единствената мистерия в случая е как така „1408” е получил оценка 7.4 в imdb и какви са тези 20 000 човека, които са дали добра оценка на това недоразумение.

 Действието се развива в семпло нюйоркско хотелче, и по-специално в една от неговите стаи, която е толкова проклета, че може да докара човек до лудост. Майк Енслин (в ролята Джон Кюсак) е мъжкият вариант на невзрачната Скъли от „Досиетата Х” – не вярва в бабини деветини и следва веруюто си „око да види, ръка да пипне”. Освен това е и писател. Като идея звучи интересно, но бойното снаряжение на стаята е толкова бедно и изтъркано, че чак ти става жал. Абсолютно нищо ново не ни предлага този хотел. Призраци се разхождат из стаята, разни мумии беснеят в отдушника, картини оживяват, умрели хора се появяват и започват да говорят и пр. кино-отживелици окупират екрана. И така цял час. Таман зрителят започне да се оспива и филмът забива ни в клин, ни в ръкав по някакви калифорнийски плажове, за да се затвърди съвсем впечатлението, че историята е недомислена. След влудяващо тъпия и безличен финал, в устата на зрителя остава единствено неприятен вкус на евтин заводски локум.

 Всичко това е съвсем естествено. Почитателите на жанра не проявяват особено големи претенции към това, което ще гледат, а Самюъл Джексън и Джон Кюсак в комбинация с името „Стивън Кинг” и добър трейлър, са способни да вкарат всеки един от тях в салона, барбар с големите им надежди. Екранното присъствие на Джексън е нищожно, а и филма спокойно би съществувал и без героя му. Затова пък Кюсак не само че е непрекъснато на фокус, но и си изпълнява ролята много добре. Това не може да се отрече. Като го гледа човек и просто си представя как му се пълнят гащите от страх, още повече че и филмът като цяло намирисва.




Гласувай:
1



1. анонимен - Значи
27.09.2007 13:46
по-добре е да си го прочета на книга?
цитирай
2. анонимен - да
14.12.2007 20:10
да
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trapped
Категория: Забавление
Прочетен: 312108
Постинги: 92
Коментари: 219
Гласове: 921
Архив