Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2007 11:42 - Трансформъри /Transformers/ - САЩ, 2007 г.
Автор: trapped Категория: Забавление   
Прочетен: 3915 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 08.03.2008 19:36


Режисура: Майкъл Бей
Участват: Mегън Фокс, Рейчъл Тейлър, Джон Войт, Антъни Андерсън, Джон Туртуро, Шиа Лабоф.
Времетраене: 144 мин.

User Rating: 7.9/10 (74,671 votes)

image

 "Трансформърите" са симпатични извънземни роботи, които могат да предизвикат чувство за професионална малоценност у всеки механик, инженер или техник. Те са несбъднатата мечта на порасналите малчугани и верни последователи на своите отци – терминатора, робокопа и скриймъра. Не са така чувствителни като „изкуствения интелект”, но затова пък са по-опасни и от 300 спартанци. Нямат никакъв проблем да трансформират  някоя модерно оборудвана американска военна база в лек пустинен пясък. За минути. Трансформърите са два вида: добри и лоши. Лошите са тъмни субекти с дебели дрезгави гласове, а добрите са цветни субекти с дрезгави гласове. Има и един глухоням. Или май е само ням. Изключение прави и хилавият, хитър и лош трансформърски шпионин, чиято задача се изчерпва с това да точи информация от компютрите на Пентагона и да им пуска извънземни вирусчета, мучейки неразбрано. Той няма глас, но затова пък има много звук, който в голямата си част наподобява свинско угощение. Когато не е дегизиран като стереоуредба е много приятен.

 Сценаристите на този филм явно изпитват дълбоко уважение към Джеймс Камерън. Няма как по друг начин да се обясни явната кражба на идеи от „Терминатор 2”. Както там, така и тук, изходът на битката между човекa и машината зависи от способностите на вироглав тийнейджър с малоумни настойници. Той има нещо, за което два свята ще се сдърпат. Едните ще му изпратят мърляв бодигард, а другите – похитител в полицейска униформа. Кой пръв ще стигне до него? Кой ще излезе цял от мелето и кой може да носи повече на кютек? Дат из дъ куесчън.

  Продукцията поднася солидна порция от задължителните за такива филми лавини от специални ефекти, приятни майтапи в стил „аз съм еб(г)ати пича”, внушения на тема „велик е нашия войник”, досадни реклами на автомобили, музикална техника и мобилни апарати, както и готина мацка с бели зъбки да краси пейзажа. Главната роля се играе от някакъв подмладен вариант на Ръсел Кроу, който предизвиква искрена симпатия главно благодарение на родителското си тяло. Настойничката е толкова досадна, че на човек му става жал. Във филма има и два чернокожи образа, които се отличават с особена оригиналност, та те компенсират горното с невиждано досега в киното отношение към  жената-майка. Всъщност продавачът на коли и невротичният хакер са единствените живи герои, които заслужават внимание. Останалото е компютърна изработка. Специални ефекти в геометрична прогресия. 

  В "Трансформъри" има бой, млатене, каскади, преследване, катастрофи, бомби, снаряди и механика до козирката. От един момент нататък става без значение кой от кой отбор е, защото от екрана приижда цунами от индустриални количества ламарина, чаркове и откачени гайки.
Филмът е зрелищен и се гледа лесно заради мацката и майтапите. Хубавото е, че няма особени претенции за смисленост, ако се изключат задължителните внушения за „човешкото в човека”, „съзнанието за вселенската ни отговорност” и пр. поръчкова бълвоч, която се очаква да изпълни безмозъчния американец с неустоима  жажда за морални подвизи. Режисурата на холивудския прахосник Майкъл Бей е такава, каквато се очаква от него – разхитителна. Продуцентите още с „Армагедон” и „Пърл Харбър” показаха, че могат да бъдат много щедри, когато става дума за техния любимец Майк.  Няма изглед тази благоразположеност да му помогне отново за направата на някой филм като „Скалата”, но и на това сме доволни – все пак само 7 лв. са.



Тагове:   Transformers,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - За филма
17.08.2007 11:45
"Трансформърс" прочетох, но не можах да намеря нито дума за трансформаторите.Защо така?
цитирай
2. newgirl - невероятен филм
17.08.2007 12:39
много ми хареса :)
цитирай
3. анонимен - Трансформатори
05.03.2008 21:35
къде видя трансформатори ? и какви бяха ? Напреженов измервателен може би ? :)
цитирай
4. trapped - Хех, прав/а си.:))
08.03.2008 19:37
Хех, прав/а си.:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trapped
Категория: Забавление
Прочетен: 310925
Постинги: 92
Коментари: 219
Гласове: 921
Архив