Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2007 16:41 - 28 дни по-късно /28 days later/ - Великобритания, 2002 г.
Автор: trapped Категория: Забавление   
Прочетен: 3604 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.08.2007 14:41


Режисура: Дани Бойл
Участват: Наоми Харис, Силиан Мърфи, Алекс Палмър
Времетраене: 113 мин.
User Rating: 7.4/10 (51,234 votes)
Разпространява: Александра Филмс


image

   Много противоречиви бяха отзивите за този филм. Причината за това е, че и глупците имат усти, а устите им даже говорят. Хорър-трилърите и ужасийките са любимият им жанр. Липсата на добър вкус в устите на глупците и примитивната им страст към евтини и показни кланета, заляти обилно с мозък и черва навън, са причината те да не харесват всеки що-годе оригинален опит в жанра. Тъй като този филм е именно такъв, глупците го гледаха и решиха да се изкажат, разбира се глупаво.

 Не че „28 дни по-късно” пращи от оригиналност, но каквото е взето отдругаде, то е от добри първоизточници. В случая това е фантастичната новела „Денят на трифидите” от Джон Уиндъм, филмиран през 1962 г. Тъй като „месоядни растения” звучи тъпо, сценаристите са заменили трифидите със станалите отново модерни напоследък зомбита и са добавили вирусна инфекция за вкус, един вид –  за да е по-реалистично. Тъй де, всеки знае, че зомбита има само по филмите, а вирусите са някъде там, понякога в самите нас.

 Главният герой е светлоокият младеж Джим, който се събужда в някаква Лондонска болница и откачайки системите открива, че е бил тотално изоставен на самотек, без никакъв санитарен контрол. Гневът му бързо бива заместен от недоумение, смесено с неясни съмнения, когато започва безгрижна разходка по безлюдните улици. Истината бързо излиза наяве. Неприятен вирус е унищожил британското население. Който е останал неинфектиран, се крие в някоя хралупа, а останалите беснеят по улиците на групи. Целта на болните от „ярост” зомбита се изчерпва горе долу с това да те клъвнат за врата или да ти повърнат кръв в устата, което за двадесет секунди те прави един от тях. След това и ти започваш да се бориш за същата кауза и да крещиш истерично.

 Сюжетът довежда главните герои до някаква импровизирана военна база, в която няколко загорели войника са сформирали бойна групичка за отговор на инфекцията. Оптимизмът не трае дълго, а положението на нашите хора може да се опише вкратце като „от трън, та на глог”.

 Сценарият е на Алекс Гарланд и е доста хитро построен, така че да държи в напрежение, а Дани Бойл е пресъздал максимално безнадеждна обстановка. Ужасът не се изчерпва само с досадните зомбита. Героите стават неволни свидетели на грозен апокалипсис и ясно се вижда колко трудно се приспособяват в тази неконтролируема ситуация. Сломени духом и без ясна визия за бъдещето, те опипват плахо в тъмното, търсейки някакъв изход. Шизофреничният монтаж е смесен с леко натрапчив, но адски добър звук. Изпълненията на участниците в каста са на ниво, а светлите до бяло очи на Силиан Мърфи придават особено вампирски облик на филма.



Тагове:   Великобритания,   Later,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: trapped
Категория: Забавление
Прочетен: 310902
Постинги: 92
Коментари: 219
Гласове: 921
Архив