Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2007 14:56 - Идеалната непозната /Perfect Stranger/ - САЩ, 2007 г.
Автор: trapped Категория: Забавление   
Прочетен: 4550 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 17.08.2007 14:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Режисура: Джеймс Фоли
Участват: Брус Уилис, Холи Бери, Джовани Рибизи
Времетраене: 109 мин.

Разпространява: Александра филмс

User Rating: 5.1/10 (3,804 votes)

image

 След  „Психо”, „Американски психо” и двете версии на „Идеалното убийство” (пак от Хичкок), на големия екран идва поредното филмово изчадие – „Идеалният психо”. Той само отдалеч, като напълно непознат е минал покрай идеалното, но затова пък психопатията му е невероятна. Невероятна, в лошия смисъл, демек - не ти се вярва. Изобщо, Америка психясва отвсякъде и процесът изглежда необратим.

   Идеалната непозната е Руина Прайс (Холи Бери), чието чалгарско име не й пречи да минава за класна мадама. Нейната професия включва изобличаване на гейове, вадене на мръсни ризи от пералнята, политически поръчки и съсипване живота на ближните. При Руина това е съпроводено с доста приятни чувства, затова в момента, когато се налага да подаде оставка, тя става невинна жертва на емоционален срив. Като капак на всичко, нейна приятелка от детството бива убита по брутален начин и у Руина се загнездва фикс-идеята, че трябва да разкрие убиеца. Разследването, което предприема с помощта на невротичното асистентче Майлс (Джовани Рибизи) няма изглед да доведе до нещо конструктивно, но тя не се отказва.

   Мисловната стерилност, от която Руина страда, я навежда на една особено „добра” идея - да завърже флирт в чата със заподозрения Харисън Хил (Брус Уилис). Той обаче се оказва мъж на място и сваляч от класа. Нищо, че дължи всичкия си успех на жена си (богата наследница), на която е сложил рога до тавана. Тъкмо в момента, в който нещата започват да вървят към здрав секс и зрителят се посъбужда, Руина опелсква всичко, оставяйки се да бъде заварена по бели гащи на компютъра на Хил с USB-устройство в ръка. Не стига това, ами и си забравя телефона, оставяйки Хил да чете СМС-ите й. В такива тъпи ситуации дори и Бриджит Джоунс не изпадаше. Все пак  трябва да се признае на Руина, че се измъква много добре от кофти положенията, може би защото е доста по-мазна и хлъзгава от Бриджит.

 Става ясно, че в този трилър се разказва за тотално изперкали жертви на цивилизацията. Макар да са изтрещели кукувици, тези хора все някак успяват да минат за нормални, често завъждат апетитни гаджета и дори работят в големи и престижни компании. Всичко това напоследък става съвсем естествено в киното. Не изглежда учудващо вече ако в обикновена семейна комедия с романтични нотки изведнъж се окаже, че бащата има намерение да вземе косачката и да изкорми цялото семейство. Става малко трудно  да се определи жанра на такъв филм, но и за това има кой.

  "Идеалната непозната" поднася финал, който се опитва да е толкова шокиращ, че направо ти става тъпо. Брус Уилис напуска сцената безславно и отива да Умира трудно. Изводът, че филмът можеше да го бъде и без него, се налага сам, а развръзката идва да покаже колко прости сценаристи има. От цялото муви лъха някаква евтина показност, сякаш са искали да снимат клип на Парис Хилтън, а не психотрилър. Единствените добри изпълнения са на Джовани Рибизи и на оня светлоок негър, който Руина изчука и после изгони, и за чието присъствие във филма не виждам друга причина, освен да покаже каква лоша и разгонена кучка е идеалната непозната (нещо, в което самата Холи Бери не успява да ни убеди). Брус Уилис не прави нищо по-различно от това, което прави по принцип: гледа с присвити очи и се опитва да прокара стария трик с кривата усмивка. Монтажът е някакъв смотан, диалозите са скучни, музиката е безлична. Единственото, върху което филмът може да предизвика размисъл е реалната опасност от нежелан контакт с болен от псохопатия или шизофрения разгонен индивид, на който бихте могли да връхлетите в Интернет.

   Идеално непознат бих искал да бъде за мен този филм, но така се случи, че ме прецакаха.





Тагове:   Perfect,   непозната,


Гласувай:
0



1. анонимен - съгласна
02.07.2007 15:29
наистина рядко тъп и безсмислен филм
цитирай
2. anamolly - ОК
02.07.2007 17:17
А аз го бях сложила в списъка "Филми, които да гледам". Доверявам ти се. Няма да го гледам! :)
цитирай
3. stil - Не!!
06.08.2007 10:41
Филмът е разтоварващ. Да, посредствен, с евтин сценарии и т.н Но е от филмите, които няма да те натоварят със своя постекзестенциализъм квото и да значи тва. Края наистина беше интересен определено мен ме изненада и може би, беше нещото, което най - много ме грабна. Изградения положителен, праволинеен образ на Холи Бери рухна и се сгромоляса на парченца. И така зрителя, който си е мислел до тогава, че е напълно в час. Разбира, че не е.Отделен си е въпросът, че нямаше абсолютно никакви податки, че подобно нещо ще се случи накрая и идва е така от нищото. Абсолютно творчески не обосновано. И въпреки цялата му евтиния, на мен филма ми хареса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: trapped
Категория: Забавление
Прочетен: 311980
Постинги: 92
Коментари: 219
Гласове: 921
Архив